Å være på jobbjakt kan være en påkjenning. Hva vil jeg, og hva er jeg god på?
Spesielt etter å ha sittet lenge på skolebenken kan overgangen ut i arbeidslivet være utfordrende. Man sitter på mye teori, men vet ikke helt hva man er god på i praksis. Jeg tok derfor en prat med Lars Esholdt, en dyktig hodejeger som har lang erfaring med rekruttering.
Lars er født og oppvokst i Danmark, men har bodd i Norge neste hele sitt voksne liv. Han arbeidet lenge i rekrutteringsselskapet, ISCO Group, og var som 30 åring firmaets yngste partner. Han har gitt ut 6 bøker og mottok i 2006 prisen for beste kundetilfredshet i Europa. I dag er han partner i Esholdt Executive Search AS, og en av landets mest anerkjente hodejegere.
Det kan være vanskelig å finne riktige kandidater til lederstillinger som skal besettes, og Lars mener det er helt avgjørende å ha et stort nettverk: ”Det er viktig å ha en god oversikt over hvilke kandidater som kan passe de ulike stillingene. Men når jeg har peilet inn disse handler det om å følge magefølelsen. Det er et viktig verktøy, men det hjelper ikke å fortelle en kunde at denne personen har jeg en ”god magefølelse på”. Argumentasjonen må derfor pakkes inn i synlige resultater og tall.”
Lars gjør ofte lengre feltarbeid i de bedriftene han skal ansette folk i. Da får han føle på kroppen hvilken kultur det er i bedriften og hva de egentlig leter etter i en leder. ”Det er ikke veldig vanskelig å finne en person som gjør stillingene godt. Utfordringen ligger i å finne den personen som klarer å øke omsetningen med 20%. Det handler om å finne et menneske som klarer å gjøre det lille ekstra, og kanskje gjøre det som ikke bedriften selv en gang visste de trengte.”
En kunstig samtale
Det å skulle gå på intervju får det ofte til å vri seg i magen hos mange.
Dyktige og ressurssterke mennesker risikerer å ikke få jobbtilbud, fordi nervøsiteten ødelegger for dem, og de ikke får vist hva de er gode på. Et intervju er en kunstig samtale. Det er en unaturlig og stressende situasjon, hvor man skal selge seg på en naturlig og rolig måte. Ikke rart det blir krøll.
Lars mener det er viktig å skape en uformell tone for å se de beste sidene ved kandidatene. Intervjuet skal være en dialog, ikke et avhør.
”Og det er viktig at man er seg selv! Mange tilpasser svarene sine til det de tror arbeidsgiveren ønsker å høre. Men du lurer ikke intervjueren – du lurer bare deg selv. Du ender opp i en stilling som du ikke er kompetent til. Og da er det for sent å angre på at du løy om hva du kunne.”
Det kan være utfordrende å vite hva man skal forberede seg på i forkant av intervjuet. Jeg har i hvert fall fått smertelig erfare at det er viktig å lese seg opp på bedriften du søker jobb hos. Hva leverer de, hvem er kundene og hva er strategien deres? Ikke bare kunne visjonen og historien deres, som jeg kunne på rams.
Det er viktig å huske på at en ansettelsesprosess går begge veier. Ofte er vi kun opptatt av å vise oss frem fra vår beste side og selge oss selv. Men det skal faktisk arbeidsgiveren også gjøre. Hva kan de tilby deg? Hvordan er arbeidsmiljøet? Og hvor mye ansvar og muligheter får du?
Lars mener du som arbeidssøker må late som du er en bedrift: ” Hva er din strategi? Lag en markedsanalyse av deg selv, hvem vil du jobbe med og hva vil jeg jobbe med? Hva er din motivasjon, visjon og styrker? Hvor vil du være om ett år?”
”Mitt viktigste råd for alle mennesker som ser seg rundt etter ny jobb er: Never work for a jerk! Mange mennesker vil jobbe for kjente selskaper og profilerte mennesker, fordi de er kjente og har høy status. Jobb heller for mennesker du respekterer- ikke for hva de er, men hvem de er.”
Under finner du litt ”påfyll” og to tips som kan være nyttige før et intervju:
Påfyll:
Simon Sinek har en av mine favorittsitater: “Don´t hire people who need a job – hire people who believe what you believe.”
Sjekk ut hans TED talk her: http://www.ted.com/talks/simon_sinek_how_great_leaders_inspire_action.html
To do 1:
Er du usikker på om du har riktig jobb eller er ny jobbsøker? Fyll ut A3-skjemaet som jeg har beskrevet tidligere og få en oversikt over din personlige profil: http://www.lysthode.no
To do 2:
Kroppsspråket er viktigere enn du tror. Ta alltid ”stjernen” før viktige møter og intervjuer. Fake it’ til you become it! http://www.lysthode.no
Veldig bra Julie, gode tips:)