Vil du ha meg?

Jeg husker første gang jeg skulle søke jobb, og hvor forvirret jeg var. Like forvirret som en fis i en kurvstol. Jeg var på siste året på master i sosialantropologi, og visste rett og slett ikke hva jeg kunne bli eller hvor jeg skulle søke jobb. Hvor skulle jeg henvende meg og hvor fant jeg stillingsutlysninger? Jeg var rimelig sikker på to ting: 1. At det fantes jobbannonser i avisen (for det hadde jeg sett på film) 2. Hvis man gikk inn på bedrifters hjemmesider, fantes det ofte en fane som het “ledige stillinger”. Noe mer visste jeg ikke. Jeg hadde hørt at hvis du studerte til å bli sivilingeniør på Gløshaugen kom det ofte bedrifter på besøk og ropte ut på lesesalene: “er det noen som vil ha jobb i Statoli? Eller Hydro? Vi trenger ingeniører!” Det eneste ropingen jeg opplevde på lesesalen på Dragvoll var utvekslingsstudenter fra Spania som lurte på i hvilken retning auditorium D10 lå. Eller toalettet.

Etter hvert fant jeg ut at Finn.no var et fint sted. Det vil si hvis du er økonom, sykepleier, konsulent eller miljøarbeider. Ja, alt annet enn samfunnsviter i hvert fall. Jeg startet med å fylle inn hvilken faglig bakgrunn jeg hadde, og fikk 0 treff på sosialantropologi. Da jeg utvidet søket til å “hele Norge” og samfunnsviter, fikk jeg 4 treff – 3 i Nordland og 1 i Volda.

Etter mye tid på nettet har jeg derfor laget en liste med noen tips som kanskje kan være nyttig for deg som er jobbsøker.

Her er 6 tips til hvordan å søke jobb:

1. Registrer deg

Det er smart å registrere seg på alle bemanningshusene og offentlige portaler som Regjeringen, Nav, Adecco, Manpower, xtra, Top Temp, Temp-team, Electi og Finn.

Noen av disse innkalte meg til et førstegangsintervju hvor min profil ble kartlagt, noe som jeg hadde stor nytte av. Jeg vet at mange av de store bemanningshusene ikke rekker å kontakte alle registrerte for et slikt førstegangsintervju, så det kan være smart å ringe dem et par uker etter innsendt søknad/registreringsskjema.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Bruk søkemotorer

Det er kjekt å kunne bruke søkemotorer som Finn, Karrierestart, Jobbsafari og Rubrikk. Her kan du velge hvor begrenset ditt søk skal være og du får en god oversikt over hvilke stillinger som er ledige.

3. Registrer din CV

Det kan være lurt å registrere deg i databasene til de bedriftene du ønsker å jobbe i, selv om de ikke utlyser stillinger. Dette kan være store bedrifter som Statoil, Hydro, NRK, og TV2. Når disse bedriftene trenger nye ansatte søker de ofte gjennom sine databaser, og da er det greit at du allerede har registrert din CV.

4. Trainee-stillinger

Jeg vil virkelig anbefale og søke på trainee stillinger. Her har de endelig åpnet opp for samfunnsvitere, og det er en super mulighet for å bli ansatt i et større konsern. Som trainee er du ofte utplassert i ulike avdelinger, slik at du får en unik mulighet til å tilegne deg bred kunnskap innenfor bedriften. Trainee-stillingene har søknadsfrist høsten før oppstart, så her gjelder det å være tidlig ute. De mest populære er Storebrand, DNB, Schibsted, Veritas og Posten.

5. Gå på karrieredager

De fleste utdanningsinstitusjoner har egne karrieredager hvor bedrifter kommer på besøk og reklamerer for seg selv. Her er det veldig smart å sette av litt tid til å snakke med alle de bedriftene du er interessert i. Dette er en god mulighet til å vise deg frem og gi et godt inntrykk. Når man da sender inn en søknad vil det være større sjanse for å blir innkalt på intervju. Hvis du ga et godt inntrykk, vel og merke. Lag gjerne et visittkort på forhånd, slik at bedriftene husker navnet ditt. Det er ingen som sier at du må jobbe i en bedrift for å ha visittkort, det er bare en liten oppsummering av din personalia og hvilket fag du studerer/har studert. Vær kreativ.

6. Konstruktiv tilbakemelding

Jeg hadde veldig god erfaring med å ringe de som hadde intervjuet meg og spørre dem om hvorfor ikke jeg ble valgt. Noen opplevde det vanskelig å skulle gi meg en ærlig tilbakemelding, men samtidig hadde ikke jeg ringt hvis jeg ikke tålte det. De fleste var veldig profesjonelle og ga meg mange gode tips som jeg kunne ta med meg videre til neste intervju. Det å være god på intervjuer er en kunst som man mestrer bedre for hver gang, og det er kjekt å bli klar over sine egne “feil” slik at man ikke gjentar dette neste runde.

2 thoughts on “Vil du ha meg?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s