Bursdag

Jeg har bursdag i dag. Det er 30 år siden mamma og pappa råkjørte til Ullevål sykehus med It´s Raining Men på radioen. Året var 1984. Herrene hadde hockeysveis og damene brukte skulderputer.

Det er 24 år siden jeg begynte å ha regelmessige danseshow på stuegulvet. Jeg forlangte at mamma og pappa skulle være publikum, og minst like entusiastisk som publikummet på en amerikansk sitcom.

Det rare er at jeg fortsatt føler meg skremmende lik den lille jenta. Jeg har den samme personligheten som hun som ville vise frem hva hun kunne, og truer seg opp i kameralinsa. Jeg har overraskende lik latter og samme volum på stemmen. Det er den samme positiviteten og et like bredt følelsesregister som et mellomstort klaver.

I min bekymring for ikke å ha utviklet meg siden jeg var 6 år, gravde jeg i stad frem noen gamle dagbøker. I hele min ungdomstid skrev jeg dagbok, så jeg kunne med fordel ha gått til innkjøp av en bokhylle. Det var virkelig en underholdende og artig lesing fra tiden da jeg var 12 år. Derimot var det noen rimelig deprimerende kapitler fra min tid som 17 åring.

Jeg satt der med gråten i halsen, samtidig som jeg kjente jeg var forbanna på meg selv. Det var bekymringer jeg ikke husket jeg hadde, det var tanker om min personlighet og utseende jeg ikke kjente igjen.

Plutselig innså jeg at det er lenge siden jeg var 17 år og at jeg absolutt ikke hadde stått på stedet hvil siden stuegulvets danseshow.

Jeg begynte derfor å undre over hva jeg ville sagt til meg selv, hvis jeg møtte meg selv som 17-åring. Hvilke råd ville jeg gitt, basert på det jeg faktisk nå vet?

Det ble en liten liste:

– Kjære Julie, 17 år. Ikke bruk tid på å vær misunnelig på andre og tro at alle andre lever perfekte liv. Noen ganger ligger du bak i løypa og har ikke oppnådd det du ønsker. Andre ganger ligger du foran. Livet er langt. Det er lenge igjen til mål.

– Skriv ned komplimenter du får og takknemlighetsdagbok.

– Ta vare på kjærlighetsbrev og gi bort klær som ikke er in lenger eller som ikke passer. Buffalosko er ute av motebildet for godt og Levis buksa vil ikke passe neste år heller.

– Ikke bli stressa fordi du ikke vet hva du vil bli når du blir stor. Det er ikke sikkert du noen gang finner ut av det.

– Si tydelig ifra. Be de som drar blondinevitser på 3 uka om å holde kjeft. De får være mer kreative og finne på noe nytt.

– Bruk tanntråd. Tannleger er dyrt og boring er vondt.

– Karbohydrater er IKKE farlig. Løp heller litt mer og spis boller.

– Prøv å aksepter hvordan du ser ut og gjør det beste ut av den kroppen du har. Den er kjempefin og løper fort.

– Ikke følg modeller på Facebook og Instagram. De vil bare få deg til å føle deg stygg. Og mislykket.

– Ikke tro at alle på din alder har velfungerende sexliv. Mange har ikke hatt sex en gang, og det tar litt tid før det blir så bra som du ser på tv.

– Aldri stop og vær glad bare fordi noen synes du er naiv eller mistenker deg for å være falsk.

– Vær forberedt på at venner kommer og går. Det er helt naturlig. Nyt heller relasjonen mens du har den, istedenfor å være redd for å miste den.

– Ikke tro at du aldri får deg kjæreste. Du vil få flere, og alle vil lære deg noe. Tør å åpne deg og tør å bli glad i dem. Selv om du blir såret er det kun du som velger om det skaper fine arr, eller skorper som ikke vil gro.

– Ikke tro at alle jenter baksnakker og er ”drama gueens”. Du vil få mange flotte, kloke og ekte venninner. Tør å vær sårbar.

– Lær deg å pust med magen og ikke snakk i fistel. Du får knute på stemmebåndet.

– Ikke kjøp for små sko bare fordi du synes små føtter er søtt. Det blir vondt.

– Drit i at ikke alle liker deg. Selv om du ikke skjønner hva du har gjort, så finnes det alltid mennesker som bare har bestemt seg for ikke å like deg, eller å gi deg en sjanse.

– Ikke si du er fra Oslo og omegn. Si Bærum, og vær stolt av det. Det er like mye forskjellige mennesker der som alle andre steder.

– Ikke tro at alle de andre jentene i klassen aldri har dårlige dager og alltid har god selvtillit. De er sannsynligvis like usikre på seg selv som deg.

– Aldri gå på kompromiss med verdiene dine. Det vil gi deg en emmen smak i munn.

– Følg magefølelsen. Selv om hodet ditt virkelig er forvirret og alle andre rundt deg tror du tar feil valg. Det eneste gale du gjør er å ikke å lytte til magen, men ta avgjørelser på grunnlag av hva alle andre ville gjort.

– Ikke tro du ikke er god nok. Du vil klare akkurat det du vil.

– Invester i leilighet på Grunerløkka. Det vil vise seg å være lurt.

– Tør å skill deg ut. Det vil alltid være folk som synes du er rar. Vi mennesker blir usikre når noen ikke passer inn i den berømte boksen. Men det er heller ikke i boksen lyspærer blir funnet opp.

– Nyt 20-årene. Det blir en fantastisk tid!

Takk for meg.

IMG_0929

3 thoughts on “Bursdag

  1. Superduper-bursdagsjenta! Du skriver utrolig flott og jeg – som er mye eldre enn deg – kjenner meg så godt igjen 🙂 Det er en fornøyelse å få følge deg! Igjen: gratulerer så mye med den store dagen!
    Ballonger i alle fager og klemmer fra meg 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s