Happy Nudge 1 – Hvorfor du ikke skal lese nyhetene

Visste du at:
Det ikke anbefales å lese negative nyheter på morgenkvisten?
De aller fleste mediehus lever av å publisere negative nyheter for å få ”kliks”, med overskrifter som får folk til å bli nysgjerrige: Terror, frykt, mord og livskriser.
Er det ingen kriger de kan skrive om, finner de overskrifter som “nå er mordersneglene her”, “det blir flåttkrise denne sommeren”, eller “parkeringsvaktterror i Oslo.
Som leser sitter du igjen med en følelse av avmakt og håpløshet. Selv om sannheten er at vi aldri har hatt det bedre på jorda. Aldri har verden vært tryggere, færre kriger og dødelige sykdommer og sterkere økonomi.

Den kjente Harvard professoren og psykologen, Shawn Achor, forsker på hvilken effekt det har på oss å lese nyheter om morgenen.
De testet to grupper mennesker hvor den ene testgruppen så 3 minutter med negative nyheter (også kalt vanlige nyheter) før kl 10, mens den andre gruppen så 3 minutter med løsningsorienterte og gode nyheter. Det er viktig å understreke at den siste gruppen så ikke youtube-filmer med søte hundevalper og ekorn på vannski, selvom det også kan “prime” hodet positivt og ha overraskende god påvirkning på humøret. Den siste gruppen så nyheter med historier som bygget troen på at vår oppførsel er viktig, og at vi alle kan påvirke og gjøre en forskjell. Det var for eksempel en video av hvordan studenter fra fattige bydeler i USA jobbet hardt for å lykkes i en skolekonkurranse.

Newpaper

Resultatet var så tydelig at de måtte kontrollere tallene flere ganger: De som leste negative nyheter hadde 27% større sjanse for å oppleve at de hadde en dårlig dag, med dårlig humør opptil 6-8 timer senere. I tillegg blir man mer løsningsorientert, effektiv og kreativ hvis man påvirker/primer hjernen til å ha et positivt tankesett. Det er jo en stor fordel på jobb!

Så prøv å bytt ut de vanlige nyhetene med nettsider og kilder som er flinkere til å skrive løsningsorienterte saker, eller vent med å lese nyheter til etter lunsj, så slipper du å få en dårlig start på dagen.

Kilde: Harvard Business Review

Tips til steder hvor man kan få nyheter med løsningsorienterte vinklinger:
NRK lyspunkt

Huffington post: Whats working + Good News

Upworthy

Verdens beste nyheter

Dagens 3 gode nyheter:

  1. 9 av 10 barn i u-land starter på skolen.
  2. Den Colombiansk hovedstaden Bogotá satser stort på el-busser og har bestilt 1002 elektriske busser som skal være på veien i år og tidlig neste år. Kilde
  3. Det har aldri vært mindre vold, færre kriger, mord og terroraksjoner i verden enn nå. Det er bare at vi hele tiden blir oppdatert gjennom sosiale medier og nyhetene om disse sakene, så vi tror det er verre enn før. Bare de siste 10 årene har den voldelige kriminaliteten halvert i USA!  Kilde Link
    A photo by Ben White. unsplash.com/photos/4K2lIP0zc_k

Dagens App:
Headspace
Dette er en av mine favoritt-app´er som er perfekt hvis jeg trenger en 10 minutters pause i løpet av dagen. Enkle og fine mindfulness-øvelser.

Dagens inspirasjon:
Denne Ted talken anbefaler jeg på det sterkeste! Handler om hvilke egenskaper man har for å oppnå suksess. Angela Lee Duckworth jobbet blant annet som mattelærer for 7-klassinger og fant ut at det som skilte de som mestret matte fra de som slet ikke handlet om hverken IQ eller sosial intelligens, men evnen til å aldri gi seg og å tørre å feile.

Dagens Podcast:
“How i built this”
Episoden med Toms: Blake Mycoskie

Inspirerende episode om hvordan en ung grúnder bygde opp Toms Shoes og skapte en ny businessmodell som ingen hadde brukt tidligere.
How I Built This – Link

Ha en finfin mandag!

2 thoughts on “Happy Nudge 1 – Hvorfor du ikke skal lese nyhetene

  1. Fint skrevet Julie!!! Mer slik 💜💗

    Har selv sluttet helt å lese nyheter pga dårlig vinkling, føles mye bedre.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s