Happy Nudge 3 – Skadelig ensomhet

Visste du at:
Ensomhet og sosial isolasjon er like fysisk skadelig på kroppen som å røyke?
Forskere på Harvard University har funnet linken mellom ensomhet og fortetninger i blodårene våre. Når man opplever sosial isolasjon aktiveres ”fight or flight” moduset i kroppen, som er et signal på stress. Dette fører til økt produksjon av proteinet fibrinogen, fordi kroppen rett og slett forventer en skade eller blodtap.
For mye av fibrinogen øker blodtrykket og resulterer til fettoppsamlinger i blodårene, noe som gjør oss mer utsatt for slag og hjerteinfarkt.

Ensomhet er en av vår tids største helseutfordringer.
I Norge opplever 1 av 4 å være ensomme, i følge Statistisk sentralbyrå. Helsedirektoratets tall viser at 70.000 nordmenn har ingen nære venner å henvende seg til når de trenger å snakke med noen. Ensomhet er også en av hovedårsaken til hvorfor så mange hopper av skolen. I følge en forskning gjort på NTNU, oppgir hele 30 prosent av ungdommene som dropper ut av videregående ensomhet som årsaken.

Det er sommer og sol, og det sprutes ut med bilder på sosiale medier av grilling i parker, bading, festing og store middagsselskaper. Vi er i en årstid hvor det er en forventning om at man skal være sosial og aktiv, og da kan ensomheten oppleves enda sterkere.
Det blir en større kontrast, akkurat som i jula. Så hvis man vet om noen som er alene eller føler seg ensom, kan det en invitasjon til grillmiddag eller å bli med i parken gjøre stor forskjell for noen.
Picnic

Kilde – The Telegraph
Kilde- KK
Kilde- Aftenposten

Dagens inspirasjon:
Denne har jeg postet på bloggen for noen år siden, men jeg tenkte den er så viktig at jeg anbefaler den igjen. Jeg har i hvert fall hatt stor glede og nytte av den i praksis.
Vi har lenge visst at hvordan du føler deg, avsløres i ditt kroppsspråk. Men hva om du kan bruke kroppsspråket og fysiske positurer til å øke selvsikkerheten og endre hvordan man føler og tenker? Psykolog Amy Cuddy deler sin forskning og egne erfaringer.

Dagens Feel good:
Denne audition har jeg sikkert sett 15 ganger. Og hver gang griner jeg like mye.
Filmklippet viser ikke bare en dame som har en magisk stemme, men også hvor lett det er å dømme noen basert på førsteinntrykket. Jeg E.L.S.K.E.R trynene til publikum når Boyle drar i gang gullstrupen. Det er episk!

Ha en glad mandag!

One thought on “Happy Nudge 3 – Skadelig ensomhet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s