Happy Nudge 5 – Bedre helse med sosiale relasjoner

Visste du at:
Vi forlenger livet og får bedre helsa av å dyrke sosiale relasjoner? Men det må være face-to-face.

Når du er fysisk sammen med mennesker, øker oxytocin-nivået i hjernen. Oxytocin er velvære- eller kjærlighetshormonet, som er assosiert med sosiale relasjoner.
I tillegg synker stresshormonet kortisol. Det samme skjer faktisk i mindre grad om du snakker med noen på telefon. Men om du derimot sender en sms eller mail, skjer det ingen endring overhodet. Og det kan være en tankevekker i og med at den aktiviteten vi bruker mest tid på etter søvn, er foran pc- eller mobilskjermen.

Ensomhet er en av de største årsakene til hvorfor unge dropper ut av skolen, det er like fysisk skadelig som å røyke og er en av de største utfordringene for helsa vår i moderne tid. Det kan du lese mer her!
Med vår teknologi er det enklere å komme i kontakt med mennesker, og man kan finne likesinnede hva gjelder interesser, vaner og livssituasjon. Man kan lett tro man er veldig sosial, uten å møte et eneste menneske på ukesvis. Men nyere forskning viser at det å møtes ansikt til ansikt, er helt avgjørende for vår fysiske helse.

Psykolog og forfatter, Susan Pinker, har forsket på hvor overraskende stor effekt face-to-face kontakt med andre mennesker har for oss. På Sardinia blir innbyggerne veldig gamle og det er det eneste stedet i verden hvor menn og kvinner lever like lenge. I følge Pinker er årsaken til dette de nære sosiale relasjonene de dyrker gjennom jevnlig fysiske møter, og den sterke følelsen av tilhørighet.

Sjakkspill
Vi snakker mye om hvor viktig sunn mat og mosjon er for helsa vår, men det har vært lite fokus på hvilken effekt våre sosiale relasjoner har for vår fysiske helse.
I følge en nylig MRI studie gjort av nevroforsker Elisabeth Redcay, har de påvist at fysisk kontakt med andre mennesker, øker aktiviteten i hjernen som er linket til sosial problemløsning, og bedrer vår oppmerksomhet og konsentrasjon. Med andre ord jobber hjernen bedre når vi er sammen med andre mennesker. Dette skjer ikke gjennom digital kontakt. Digitale verktøy som sosiale medier og mail er en ypperlig måte å dele informasjon på, men gir ingen form for dypere menneskelig kontakt eller en sterk følelse av å tilhøre.

Friskere og bedre helse
En annen fascinerende forskning er ledet av Professor Steve Cole fra UCLA, og viser at sosial kontakt faktisk skrur av og på gener som regulerer veksten av en kreftsvulst!
De har også funnet ut at kvinner med brystkreft som er med i et sosialt nettverk og regelmessig face-to-face kontakt, har fire ganger større sjanse for å overleve enn kvinner som har mindre sosial kontakt. Og 50 år gamle menn med aktive vennskap har mindre sjanse for hjerneslag enn menn som opplever ensomhet.

Så neste gang du tenker å sende en venninne en sms med emoji-hjerter, kan du kanskje heller invitere henne ut på en kaffe. Eller plukke opp røret og ringe henne. Da trenger du ikke noen ekstra vitaminbjørner den dagen.

Kilde – The Guardian

Dagens latter:
”Du har vunnet 50.000 dollar, vær vennlig å fyll inn passnummer, adresse og nettbankkode for å få pengene inn på konto.” Alle får vi sånne mailer, som er like kreative som de er falske. Spam-mail er noe de fleste hater, men hva skjer om du faktisk svarer på dem? Forfatter og komiker James Veitch beskriver en hysterisk dialog med en svindler som vil gi han en ”hot deal”.

https://www.ted.com/talks/james_veitch_this_is_what_happens_when_you_reply_to_spam_email

God mandag!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s