Du skal tro du er noe

Denne artikkelen er skrevet i 2013, da jeg var spaltist innenfor Karriere og Arbeidsliv i LW Magazine. Det er gjort noen endringer.

Flere studier viser at kvinner underselger seg selv på intervjuer og at menn vurderer seg som sterkere enn det vi gjør. Dette på tross av at forskning viser at kvinner og menn reelt sett er like sterke. Hvis man bare lytter til jobbsøkeres selvbeskrivelser i et intervju, tror man derfor kanskje at menn er smartere og sterkere kandidater. I følge en undersøkelse gjort av HP, søker menn på stillinger hvis de innfrir 60% av kriteriene, mens kvinner søker ikke før de har 100%. Kilde: Harvard Business Report

Hvis jeg hadde hatt en datter ville jeg at hun skulle selge seg inn for det hun faktisk kunne. Og vært stolt av det. Men hva ville jeg lært henne for å forberede henne på arbeidslivet? Etter litt selvransakelse ville jeg nok gitt henne disse tre rådene:

1. Tro at du er noe
Du og jeg er like bra, som alle andre. Verken mer eller mindre. Vi kan klare hva vi vil, det handler bare om å vite hva det faktisk er, for så å sette en strategi for å gjennomføre det.

Jeg føler det fortsatt er mange som mener vi jenter ikke skal skryte av oss selv. Vi skal være ydmyke, til tider selvutslettende og hvis noen gir et kompliment skal vi fnise og svare: neeeiiii, jeg er ikke flink. Eller smart. Eller morsom. Det sies at dette synet hører til en døende generasjon, men hvorfor sliter da fortsatt jenter med å tro på seg selv? For ikke å snakke om å si det høyt. Vi trenger jenter som tror de kan klare noe og som stoler på seg selv. Du er god nok.

Jente med kamera

2. Lær av gutta
Jeg har hatt stor glede av å vokse opp med to flotte brødre og har mange guttevenner. De har lært meg å snakke fra levra, kommunisere tydelig, ikke å dvele ved problemer, men si hva jeg mener. I tillegg har de gjort meg uredd for å feile. Jeg mener ikke at dette er egenskaper bare gutter har, det er selvfølgelig personbetinget og ikke nødvendigvis relatert til kjønn, men mange gutter er faktisk mindre redde for å drite seg ut enn oss.

Jeg tror vi jenter har mye å lære av gutta når det gjelder å komme seg opp og frem i arbeidslivet. Vi er dessverre mye mer forsiktige med å anbefale venninner til stillinger. Vi er også mye mer tilbaketrukne og underselger vår kompetanse i en intervjusituasjon. Hvis vi får spørsmål om vi kan Excel, svarer vi ”litt” bare fordi vi ikke oppfant Excel og vi sier vi er ok i engelsk, selv om vi har bodd i USA to år. Gutter derimot er mye flinkere til å selge seg inn. Er det noe de ikke kan, svarer de at alt kan læres. I tillegg hjelper de kompiser opp og frem uten å mukke.

Vi har litt å lære av den uredde holdningen og positiviteten. Jeg har en venn som er helt overbevist om at han kommer til å bli en god far og være flink med barn, fordi han er så god på å lage barn. Litt tynn argumentasjon, men han skal ha for selvtilliten.
Vi må bli flinkere til å nettverke og til å tørre å ta arbeidsoppgaver selv om vi ikke har prøvd det før. Pippi Langstrømpes sitat har aldri vært mer aktuelt: ”det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert.”

3. Prøv å gå på trynet
Sikt høyt og tør å gå litt mer på trynet. For hva er egentlig det verste som kan skje? Hva er du redd for? Å ikke være god nok?
Da jeg fikk lappen sa pappa at det ”smarteste” jeg kunne gjøre var å bulke bilen, jeg ville da lære mer om hvordan bilen fungerte og bli en tryggere sjåfør. Nå tror jeg ikke han hadde sett for seg at det var et møte med en 400 kilos elg som skulle lære meg å bli en bedre sjåfør, men jeg mener selv jeg har en mye større forståelse og respekt for trafikken i dag.

Jeg har søkt på stillinger og vært på intervjuer hvor jeg ikke nødvendigvis har følt jeg har vært kvalifisert, men det er ikke opp til meg å bedømme om det stemmer eller ei. Jeg har da i hvert fall prøvd. Og lært. Jeg tror det er sunt å tørre å gå på trynet, for da lærer du to ting:
1. Du dør ikke, altså er det ikke livsfarlig.
2. Du lærer å reise deg fra asken, noe som gjør at du føler deg sterkere og modigere.

Den nye generasjonen jenter skal tro de er noe. De skal lære seg å drømme stort og tørre å skille seg ut. De skal tro de kan klare de målene de setter seg  – og det er vår oppgave å gjøre dem rustet til det.

Reshma Saujana mener vi lever i en kultur hvor gutter oppdras til å være modige, mens jenter oppdras til å være perfekte. Vi lærer jenter at det ikke er vits å prøve hvis resultatet ikke blir perfekt. Konsekvensen er at jenter ikke tør å prøve, som igjen fratar dem muligheten til å feile, lære og bli bedre. Du kan se den interessante Ted-talken hennes her:

Lurer du på hvordan kollisjonen med elgen endte? Joda, bilen ble totalvrak, men vi klarte oss. Skulle ønske jeg kunne si det samme om elgen. Og siden jeg har jegerprøven skal man hvert år rapportere inn hva man har felt i løpet av sesongen. Den vinteren kunne jeg rapportere inn en 400 kilos elg. Tatt med en Toyota.
Jakte – jada, det kan jeg!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s