14 fine ting med barsellivet

Jeg trodde jeg skulle rekke mye i mammapermisjonen. Lange frokoster med God Morgen Norge, lage podcast, rydde i skapet, cafébesøk og trene. Jeg kan si med en gang at jeg rekker ikke halvparten av det jeg tenkte jeg skulle. Rett og slett fordi det ikke går an å planlegge og ting tar så mye lenger tid enn jeg forventet. Men det er mye fint med barseltilværelsen, her er 14 ting jeg liker:

 1. Du trenger aldri å føle deg ensom på do. Du trenger egentlig aldri å føle deg ensom overhodet, for du er aldri alene.
 2. Det er lettere å kle på seg, for du kan bare bruke en brøkdel av klesskapet. Jeg kan ikke bruke fine topper i frykt for gulp og bæsj, store ullgensere gir poden hår i munn, kjoler uten dyp utringning er uaktuelt for da må du kle av deg naken oventil når du skal “visa pattorna” og amme, og når du ta på deg jeans oppdager du at rumpa er helt forsvunnet. Hallo, skjørt og singlet!
 3. Du blir god på å spise stående. Mens du bysser.
 4. Du blir rå på å plukke opp ting med tærne. Armene er alltid opptatt med bebis, stellebag og smokk.
  Head phones
 5. Du kan høre mye på podcast mens du går tur. Og det blir maaaange trilleturer.
 6. Du blir mindre sjenert. Som en ammende mor har jeg ikke mye jeg skulle sagt når Henry er sulten. Da spiller det ingen rolle om du er i slottsparken eller i bilen. Den lille fyren skal ha mat. NÅ. Frem med puppa.
 7. Du kan fise og komme unna med det. Henry promper og bæsjer med et lukt- og lydnivå som et voksent menneske. Så hvis jeg trenger å slippe på trykket, peker jeg bare på Henry med et unnskyldende blikk.
 8. Du får ditt nye tidssystem. Det funker ikke å ha avtaler som er avhengig av et eksakt tidspunkt. Det er rett og slett umulig å planlegge noe med en liten fyr som garantert vil bæsje i det du skal ut av døra og er sulten når dere har kommet i bilen. Du kommer når du kommer, her i huset er det blitt “Henry o´clock.”
 9. Barselgruppe. Det er selvfølgelig ikke sånn at bare fordi man har til felles at man har presset et hode ut av underlivet så liker man hverandre. Noen barselgrupper fungerer godt, andre blir oppløst før de har begynt. Men det å ha et fellesskap hvor alle er mer eller mindre i samme livssituasjon er ganske nyttig og fint. Man kan dele erfaringer, trøst og stille alle de spørsmålene ingen andre har interesse av å svare på.
 10. Du oppdager et tomt rom i hodet. Det sies at menn har “the nothing box” i hjernen. Mange stikker dit så ofte de kan, og tenker på.. ingenting. Det er tomt, helt stille. Forskere har til og med koblet elektroder på menns hjerner og oppdaget at det faktisk går an å tenke på ingenting, men fortsatt puste. Jeg har lenge tenkt at dette er helt umulig. Etter å ha fått barn innser jeg at det er fullt mulig. Ammetåke er vel her i samme kategori. Bomull mellom øra.
 11. Du blir veldig komfortabel med kroppslige væsker. Eksamen i merkelige kroppslige væsker starter i graviditet og avsluttes noen uker etter fødsel. Det tyter ut steder du ikke visste du hadde, og du får kjennskap til et spekter av konsistens, farge og lukt. Så de fleste er ganske avslappet til sin egen kropps merkelige fenomener når man får barn. Og det tar jaggu ikke lang tid før du må være komfortabel til barnets væsker også, for du er garantert å gå rundt med gulp, bæsj, spytt og oppkast på genseren til alle døgnets tider.
  Sleep
 12. Du blir rå på å sove på kommando. Jeg har ikke sovet mer enn 4 timer i strekk siden midten av juli. Og jeg kan bare se langt etter at det skal være noe endring på det de neste månedene. Henry skal ha mat hver 3-4 time, og selvom det kjennes ut som jeg ofte ammer i søvne, snakker vi ikke deilig REM søvn her. Men jeg har blitt god på å sovne på sekundet ammingen er over. Skulle ønske søvn-intervall var like sunt for helsa som treningsintervall, for da hadde jeg fått gull i søvn-NM.
 13. Du begynner å nikke og hilse på andre mammaer og pappaer med barnevogn når man går tur. Akkurat som man har en egen hemmelig klubb og sender hverandre medlidende blikk og sympati. Spesielt når man går med bæresele med et barn som nekter å ligge i vogn. I feel you sister! Eller brother.
 14. Baby Kino, barsel yoga, museumsomvisning med bæresele, trilleturer med DNT og boot camp – det er ikke måte på hva som finnes av aktiviteter som man kan gjøre i barsel og som er tilrettelagt for nybakte mødre og fedre. Å tilbringe en torsdag formiddag på kino, med Henry i den ene armen og popcorn i de andre, er ganske fint!God helg!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s