Hold ut!

I dag morges stod jeg i dusjen og hørte på radioen:

”Det er onsdag! Det er “lillelørdag” og bare to dager igjen til helg! Jeg skal prøve å gjøre arbeidsdagen din lettere, og få den til å gå fortere. Det er snart helg, folkens – hold ut!”

Jøss, tenkte jeg – handler det virkelig om å holde ut? Trives vi så dårlig på jobb at det handler om å komme seg fortest mulig gjennom uka? På fredager starter festmusikken allerede til frokost, hvor det nærmest er nedtelling av timer til du kan jekke den første pilsen, og feire at helgen er her. Igjen. Vi overlevde uka. Kims reklamerer for “Lørdagskos”, Hatting selger helgerundstykker og TV kanalene forteller oss at de skal sende hyggelige tv-programmer for å gjøre uka lettere. Lettere? Hvem er det vi prøver å lure? Er det virkelig sånn at vi piner oss gjennom uka, og tar frem skinnbuksa og lakkskoene på fredagen, for å feire at vi har overlevd de siste 5 dagene? Det er liksom da det ekte livet begynner. Og som slutter mandag morgen.

Vil det ikke være enklere å finne seg en jobb man faktisk liker, med hyggelige kolleger og hvor man trives?

Jeg er helt enig at det er deilig når helgen kommer, vi kan henge med venner og familie, sove lenge, spise sen frokost og bare ha fri. Men må det være så svart- hvitt? Lykke i helgen og helvete i uka? Eller har vi det egentlig greit på jobb, men liker å klage litt? Er det sånn at vi mennesker liker å ha ha en felles fiende, så vi kan klage over dårlig sjef og kjedelig jobb?

De ulike språkenes ord for arbeid indikierer at det er noe svært ubehagelig. På fransk heter det for eksempel travail, som stammer fra det latiske ordet tripalium, som var et torturinstrument. Arbeid har tradisjonelt blitt sett på som en byrde, et blodslit, pining og hard fysisk aktivitet. Det var den smertefulle prisen man måtte betale for det gode liv. Slår du opp “jobb” står det forklart med: “innebærer fysiske og mentale anstrengelser”. Du fortjener ikke lønn hvis du ikke har lidd for det.

Heldigvis er dette annerledes i dag. I hvert fall i Norge. Du trenger hverken ha mistet armen eller pådratt deg store gangsår for å ha gjort en god jobb. Det er faktisk lov å trives på jobb og ikke minst – ha det gøy.

Hvis man virkelig føler det er så trist å være på jobb, ikke liker kolleger, misliker sjefen, ikke trives med arbeidsoppgavene og teller ned timene med P4 hits til ”det virkelige livet” – er det kanskje på tide at man ser seg etter nye arbeidsoppgaver eller en ny jobb?

Et menneske er på jobb i gjennomsnitt 1650 timer i løpet av et år, noe som blir 74 332 timer gjennom et yrkesaktivt liv. Det hadde kanskje ikke vært like motiverende om radioprogramlederen hadde proklamert: ”Det er onsdag, og det er bare har 14 600 dager igjen til pensjonstid – hold ut!?”

——-

Her er 4 tips som gjør uka morsom:

1. Finn ut hva som gjør deg glad, hva du er god på og bytt til en arbeidsplass hvor du trives. Latter

Hvis du synes tips nummer 1 er litt for ambisiøst for å gjøre i dag, er de tre neste enklere å gjennomføre:

2. Nyere forskning viser at de som skriver “takknemlighets-dagbok” faktisk opplever sterkere følelse av lykke. Et alternativ er å tenke på tre ting du gleder deg til dagen etter. Det kan være å spise frokost, møte en venninne eller å bruke den nye jakken du har kjøpt.

2. Stå opp litt tidligere så får du tid til å spise frokost, drikke kaffe og du slipper å stresse om morgenen.

3. Bøker, filmer og magasiner kan være fint påfyll og motivasjon, men jeg synes det er enda bedre å komme seg ut blant folk og være sosial. Det kan være teater, stand-up eller konsert. Min favoritt er å gå på impro-teater og le til krampa tar meg.

Dette innlegget er også trykket i Hegnar Kvinner: http://www.hegnar.no/kvinner/article730186.ece

9 thoughts on “Hold ut!

 1. Først litt sladder. Dene bloggposten ble anbefalt på Facebook av en kvinne. Derfor jeg havna her. Legger deg på bloggrollen på Karavanseraiet.no så har du en innlenke mer og flere potensielle lesere. Så mye for at kvinner ikke anbefaler jobber til sine venninder.
  Skulle gjerne fulgt råd nr 1. Men jeg jobber i et utrolig bra team, gleder meg til å gå på jobb, og møte utrolig flotte kolleger som tar både jobben og arbeidsmiljøet seriøst.
  Angående pkt 2, hender at jeg før jeg begynner å gjøre alvorlige forsøk på å sovne (hvordan gjør man det, egentlig? Å sovne mener jeg) at jeg tenker på tre positive ting som har skjedd i løpet av dagen. Så det var en ny vri , det med å tenke på tre positive ting i morgen.
  Angående pkt 2, egentlig pkt 3, så er det å stå opp en prøvelse av de sjeldne. Morgenen burde værtavskaffet slik at man kunne begynt rett på formiddagen.
  Angående pkt 3, egentlig pkt 4, så er det vafler i heimen hver tirsdag kl 19. de som kjenner sin besøkelsestid kommer da innom. Ikke akkurat teatersport, men en mulighet for trivelig samvær.
  Pkt fem, som ikke er der så syns jeg alltid det er trivelig med sånn CommentLuv-sak på bloggene jeg kommenterer, for da får jeg ei innlenke til min siste bloggpost. Som i dag handler om etikk kontra gratis ferietur.
  Ha en utmerket kveld videre, og en minst like utmerket dag i morgen. Med eller uten frokost

  1. Takk for hyggelig og artig tilbakemelding! Jeg har tittet litt på bloggen din – veldig interessante temaer, skrevet med herlig åpenhet og ektehet. Et friskt pust i bloggverden:)

 2. Cirka alle vil og prøver å like jobben. For de fleste er det likevel ikke mulig. Man bytter trivsel og tid i penger.

  1. Jeg ser poenget ditt, men jeg tror dog ikke de fleste misliker jobben sin.
   Det handler om å gjøre det beste ut i fra de rammene arbeidsplassen har, i tillegg til å bruke de mulighetene man sitter på.

   Jeg tror veldig mange mennesker tar til takke med jobben sin, og ikke tenker på at det er lov å både bytte stilling internt og å bytte jobb.

   Det er nok mange som mener det er viktigere med pengene og fritiden jobben gir, og at jobben i seg selv ikke er så interessant. Det er et valg og en prioritering man selv velger:)
   For min del er det en stor bonus å kunne glede seg til mandager.

  2. Det er bestandig opp til oss selv hvordan vi opplever hverdag, jobb og skole. Det handler om å være bevist på hvordan en ønsker å ha det, ikke nødvendigvis at en må bytte jobb for å bli lykkelig. Er en flink på å være tilstede i sitt eget liv, takknemlig for små så vel som store øyeblikk og raus mot sine medmennesker kan en trives like godt i en vaskejobb som i en fancy leder stilling. Jeg hadde en gang en ung ansatt som fortalte hvor ille det var for en venninne å jobbe hos en nabo bedrift på grunn av dårilg arbeidsmiljø. Dette var da på grunn av en streng og krevende sjef. Jeg valgt å svare om hun hadde tenkt på at venninnen faktisk var en del av dette miljøet og var derfor selv ansvarlig for å bidra til å gjøre det til et godt arbeidsmiljø? Og det ikke var lurt å bruke energien sin på å spre rykter om arbeidsplassen og sjefen sin. Det var selvsagt ikke noe som denne unge jenta hadde tenkt på og dessverre tror jeg det er mange lik henne rundt om i Norge.

   1. Ja, du har helt rett! Det er mange som bruker mye tid og energi på å irritere seg over kolleger, arbeidsoppgaver og ledere, men når alt kommer til alt kan vi ikke endre andre enn oss selv. Vi kan velge å bli i jobben, men da kan det være lurt å skifte fokus slik at man faktisk er takknemlig og føler seg motivert. I hvert fall ikke spre sin egen mistrivsel med andre. Mange ganger kan en samtale med personen man ikke er fornøyd med løse mye. Det er viktig å fokusere på de tingene man har innflytelse på og kan påvirke.

 3. Det henger igjen at vi tror at vi må gi noe for å få noe, altså må det litt blodslit til før vi kan “få lov” til å nyte livet. Fint du bevisstgjør om at det ikke trenger være slik. Det er lov å ha det bra uten å slite for det. Det er som et dårlig ekteskap, i stedet for å la det skure og gå og late som alt er bra, bør vi være ærlig om at det ikke føles godt lenger, og gjøre det som skal til for å oppleve lykke igjen.

  1. Godt poeng, Line! Vi drar med oss denne tankegangen inn i mange relasjoner og situasjoner. Og spesielt inn i ekteskap. Jeg tror mange er oppdratt til å tro at ingenting kommer enkelt, du må jobbe og slite hardt for å “fortjene” å ha det bra. Det er nok mange som ikke liker jobben og føler det ikke er viktig fordi de har det fint på fritiden. Men behøver ikke være enten eller, det finnes mange morsomme jobber og selskaper. Ha en fin lørdag, Line!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s