Visste du at en vane aldri kan slettes, men du kan endre den til en bedre versjon?
Det er september og en populær måned for å starte opp med nye gode vaner etter sommerferien. Nå skal det trenes, spises grønt og lages gode rutiner. Luftmadrassen skal punkteres og joggeskoene skal knytes på.
Men det å opprettholde en ny rutine kan være like vanskelig som å løse sudoku med promille, man starter i god tro, men etter overraskende kort tid sklir det ut. Det går ikke på autopilot, og det er selve nøkkelen til å skape en ny vane: det må gå automatisk.
Charles Duhigg er mannen bak boka, The Power of Habit.
Vaner skapes i den delen av hjernen som heter basal ganglia. Det er et senter som sitter bak i hjernen, i overgangen til ryggraden. Det er en av de eldste delene av den menneskelige hjerne, og den senteret kontrollerer automatisk atferd som pusting og svelging.
Hvorfor vaner?
Hvis man ser på hjernen i lys av evolusjonen, oppstår vaner fordi hjernen hele tiden er på utkikk etter måter den kan spare energi på. Hjernen vil jobbe for å få nesten alle rutiner inn til en vane, for da kan hjernen slappe mer av. En effektiv hjerne trenger mindre plass, dermed mindre hode, og dermed større sjanse for å overleve en fødsel. I tillegg fører vaner til at vi bruker mindre tankekraft på basale aktiviteter som å spise og gå, så vi heller kan bruke mer energi på å finne opp hjulet eller hvordan kurere kreft.
I løpet av en dag er faktisk 40-45% av alt vi gjør vaner.
En vane oppstår i 3 steg, også kalt The Habit Loop:
1. Hintet: som er en trigger og får hjernen til å gå inn i et automatisk modus.
2. Rutinen: som er fysisk, mental eller emosjonell.
3. Belønning: som hjelper hjernen til å finne ut om denne loopen er verdt å huske i fremtiden.
Det tar alt fra 21 dager til 6 måneder å skape eller endre en vane. Her er ekspertene litt uenig. Men at det ikke er enkelt og tar tid, er alle enige om.
Når man derimot har laget en vane skapes det en ny nervebane i hodet. Denne ”veien” vil aldri kunne slettes helt, men man kan heldigvis endre belønningen og rutinen.
Hvordan endre en vane:
Da jeg studerte i Trondheim gikk jeg alltid til kafeen i to-tiden for å kjøpe meg en kaffe.
Som fattig student var det daglige kaffeinnkjøpet et stort innhugg i min skralle lommebok, så jeg begynte å ta med meg termos isteden. Men da klokka ble to gikk jeg fortsatt til kafeen og kjøpte meg kaffe. Altså var det ikke kaffen i seg selv som var belønningen.
For å kunne endre en vane er det helt avgjørende at man kartlegger hva som er triggeren/hintet, og hva som er belønningen. Triggeren kan man gjøre lite med, men man kan endre både rutinen og belønningen.
Min kaffevane:
Hintet: klokkeslettet (klokka to)
Rutinen: gå i kafeen, kjøpe meg en kaffe og skravle med venner
Belønningen: ukjent
Jeg trodde jeg trengte koffein klokka to, men belønningen var faktisk å ta en pause fra lesingen og sosialisere meg. Så for å endre rutinen, avtalte jeg heller med en venninne at vi skulle møtes hver dag klokka to i kafeen for å ta pause sammen.
Hvis du skal endre en vane må du lage en plan på forhånd hva du gjør når hintet kommer og hva belønningen skal være.
Kilde: Charles Duhigg
Dagens feel good:
Jeg er veldig svak for musikaler, og spesielt Lion King. Kan til og med høre på soundtracket til filmen når jeg trener. I tillegg elsker jeg flash mobes. På denne youtube-filmen ser du det australske ensemblet bak Lion King opptre på et fly.
Jeg får i hvert fall gåsehud!
Glad mandag!