Happy Nudge 7 – Bli lykkeligere med takknemlighetsdagbok

Visste du at takknemlighetsdagbok kan gi deg bedre søvn, minke fysisk smerte og gjøre deg lykkeligere?

Vi mennesker har et fundamentalt behov for å tillegge mening til alt som skjer rundt oss, og takknemlighet endrer meningen av opplevelser man har, til noe positivt.
Det kan høres enkelt ut, men hvorfor har vi da så vanskelig for å tenke positivt og være takknemlige? Rett og slett fordi mennesket er designet for å overleve, ikke være lykkelige.
Den menneskelige hjerne er programmert for frykt, fordi frykt en gang i tiden gjorde oss trygge ved at vi unngikk farer. Det holdt oss rett og slett i live. Så det å re-programmere hjernen vår til å være lykkelige og fornøyde er hardt arbeid, og er ikke gjort over natten.
Opplevelsen av å føle lykke og glede kommer som et resultat av produksjonen av nevrotransmittere som dopamin, serotonin og oxytocin i hjernen. Evnen til å føle takknemlighet øker muligheten til å kjenne på disse følelsene og endrer måten du ser på livet.

En studie av Emmons og McCullough fra 2003 viste at det å skrive takknemlighetsdagbok økte ikke bare følelsen av å ha det bra, men det ga bedre søvn, gjorde oss mer endringsdyktige og minket fysisk smerte(!)
En annen studie fra 2008 så på MR-bilder av hjernen at takknemlighet påvirket direkte hypothalamus, senteret i hjernen som blant annet regulerer søvn, sult og stress. Takknemlighet stimulerte den del av hjernen som er assosiert med produksjonen av dopamin, som både gjør deg glad, men også skaper nye læringsbaner i hjernen. I tillegg reduserte det stress.

Gratitude is the opposite of depression and anxiety. It’s the conscious experience of appreciation of the gifts in our lives and the results are tangible.

En felle jeg ofte går i er å sammenligne meg med andre. “Jeg er egentlig fornøyd med jobben, men utviklerne på teknologiavdelingen tjener mer.” Takknemligheten blir plutselig spist opp av sammenligning og følelsen av å ikke være eller ha nok. “Jeg har et fint hus, men naboen sitt er større. Jeg er godt trent, men Caroline Berg Eriksen har sixpack.” And so it goes.
For meg er takknemlighet selve nøkkelen og et godt verktøy for å oppnå et godt liv, og virkelig sette pris på det man har. Det er så lett å fokusere på alt man ikke har og fortelle seg selv at den dagen jeg får på meg 501-buksa fra 90-tallet eller kjøper det huset, DA blir jeg lykkelig. Man utsetter rett og slett opplevelsen av lykke og glede. Takknemlighet hjelper deg til å se hva du faktisk har akkurat nå.

Blanke ark

5 tips til hvordan å skrive takknemlighetsdagbok:
Psykologer diskuterer om hvor hyppig det lønner seg å skrive takknemlighetsdagsbok. Noen skriver hver dag, andre bare én gang i uka. Dette må man kjenne på selv. Utfordringen med å skrive hver dag, kan være at man går litt på automatikk over ting man er glad for og kjenner ikke helt etter. Vi tilpasser oss positive hendelser veldig fort, spesielt hvis vi fokuserer på dem, og da tar vi det fort som en selvfølge og kjenner ingen takknemlighet lenger. Hvis man skriver “jeg er takknemlig for å bo i Norge” fem dager på rad, er jeg rimelig sikker på at du ikke kjenner den genuine gleden over akkurat det den femte dagen. Her er fem tips til hvordan skrive takknemlighetsdagbok:

 1. Ønske om å få det bedre 
  Det å skrive takknemlighetsdagbok er mye mer effektiv om du har tatt et bevist valg om at du ønsker å bli lykkeligere og øke livskvaliteten.
 2. Gå i dybden
  Skriv gjerne litt detaljert og utfyllende rundt hva du er takknemlig for. Det å bare lage en lang liste gir mindre effekt.
 3. Vær personlig
  Det å fokusere på menneskene du er takknemlig for å kjenne og ha i livet, har større innvirkning enn bare å fokusere på ting.
 4. Livet uten
  Hvordan ville livet vært uten rent vann i springen? Ikke kunne gå? Ikke ha stemmerett? Ha gullfiskhukommelse og aldri husket en eneste pin-kode? Ved å reflektere over hvordan livet ville vært uten ting man tar som en selvfølge, kan gjøre det lettere å kjenne på takknemlighet.
 5. Overraskelser
  Skriv ned hendelser som var overraskende og uventet. Dette gir ofte en sterkere følelse av takknemlighet.

Kilde: U.C Berkeley

Dagens Feel Good:
Neil Pasricha startet en blogg, 1000 Awesome Things, hvor han hver dag publiserte en av livets små gleder. En slags digital takknemlighetsdagbok.
I denne Ted Talken deler han 3 hemmeligheter (alle begynner på bokstaven A) som leder til et liv som er helt “awesome”. Enjoy!

Ha en herlig mandag!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s